Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Ny bok om Kalbo by genom tiderna

Kalbo är en liten by i Skedevi församling i nordligaste Östergötland. Byn har idag strax över tjugotalet hushåll. Förutom bostadshus och dess ekonomibyggnader finns en bastu-/tvättstuga som ägs av Kalbo badhusförening. Nu finns en bok om den lilla byn Kalbo – en by som många andra. Men här lyfter författaren på locket, detaljerna framträder och de levnadsöden och händelser som utspelat sig där under tidens gång.  

Boken sammanställer fragment av information från olika arkiv, privata dokumentsamlingar och ur människors minnen. Byns historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det första bevarade omnämnandet är från 1385 och den kallas då "Kalloboda". I boken får läsaren följa med på en resa från forntiden fram till 1900-tal. Här kan vi läsa om Hällstugekärringens försvinnande, barnamord i byn, indelta soldater, skiftesreformerna och närmast bortglömda platsnamn.

Boken går att läsa på nätet, följ bara länken. Den kan också köpas via Vulcan media. Kalbo by har dessutom en egen Facebook-sida: Kalbo – byn mitt i skogen

Kalbo smedja

Bilden föreställer Kalbo smedja till vänster om vägen. Den är tagen från landsvägen i byns södra ände. Fotoår okänt. Bilden har vi fått låna av författaren Mårten Swärd.

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia