Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Mjölby Kristallglassliperi

Under den första delen av 1900-talet fanns företaget Mjölby kristallglassliperi. Företaget grundades av Axel Träff 1906 som hade erfarenhet av glasbruk efter en tid på Kosta glasbruk i Småland. Som kompanjon hade Axel brodern Oskar, som fick befattningen verkmästare. 

Företaget fanns från 1914 vid S:t Persgatan i närheten av Finnstugan och i en annons från 1926 står det att läsa att företaget säljer prydnadsglas och serviser tillverkade av kristall. Det ska dock nämnas att Mjölby Kristallglassliperi endast ägnade sig åt slipning och inte någon glasblåsning eller tillverkning. Istället köpte man glas från Småland, kanske genom en av Axels gamla kontakter, som sedan slipades i vackra mönster. Det stora kännetecknet för sliperiet var mönstret av en ringblomma. Glaset såldes över hela Skandinavien.

 

Företaget drabbades som så många andra av den stora depressionen 1929. Produktionen sjönk allt mer och tillslut gick Mjölby Kristallglassliperi i graven 1932. Två man från sliperiet startade sedan Kristallkompaniet Bergquist och Carlsson vars verksamhet varade under åren 1935-1937. Axel Träff har fått en gata uppkallad efter sig i Mjölby. 

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia