Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Vad är väl som en varm kakelugn?

Nu är vintern här och man bara längtar efter en sprakande brasa eller en varm skön kakelugn. Vad passar väl då bättre än en liten utflykt till Kolmården och Svenska Kakelugnsmuseet. Där finns en utställning med ca 40 uppmonterade kakelugnar från olika tider och placerade i olika miljöer. Kakelugnarna är en del av en svensk hantverkshistoria som museet berättar om.

Svenska kakelugnsmuséet är en förening som bildats med utgångspunkt i medlemmarnas intresse för kakelugnar och dess ursprung. Kakelugnsmuséet samarbetar med Norrköpings Kakelugnsmakeri. Föreningen håller museet öppet onsdagar 10.00-16.00 eller andra tider efter bokning. Kontaktuppgifter och adress finns på hemsidan.  

För ca 100 år sedan fanns det nästan en kakelugn per rum i våra bostäder. I Norrköping fanns runt år 1900 fyra kakelugnsfabriker. När centralvärmen kom blev kakelugnarna omoderna och revs ut. De äldsta kakelugnarna som är uppmonterade på museet är tillverkade ca år 1750. Alla olika stilar finns representerade fram till de sista kakelugnarna som tillverkades på 1930-40-talen.

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia