Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Axel von Fersen den yngre, 1755-1810

Axel von Fersens den yngre levde mitt i händelsernas centrum på kontinenten. Han hade även kopplingar till Östergötland; han ägde Ljungs slott och vistades gärna på systerns Löfstad. Texten är från utställningen ”Axel von Fersen – mannen, myten, mordet” som visades på Löfstad slott sommaren 2010. 

Mannen

Barndom och familj
Axel von Fersen föds i Stockholm 1755 som andra barnet i en syskonskara på fyra. Modern, Hedvig Catharina De la Gardie, äger Löfstad slott i Östergötland. Fadern, Fredrik Axel von Fersen, är en av Sveriges mest inflytelserika med stark politisk ställning. Barnen von Fersen får en furstlig utbildning och stor vikt läggs på undervisningen i språk. Förutom franska talar Axel tyska, italienska och engelska.

Tonår och bildningsresa
Att se Europa och förfina sin utbildning på kontinenten var naturligt för ynglingar i von Fersens kretsar. 14 år gammal är Axel mogen för sin ”Grand Tour” och ger sig ut i Europa tillsammans med informator och betjänt. Under resan träffar Axel bland många andra filosofen Voltaire och han presenteras vid Europas furstliga hov. I Paris möter han för första gången Marie Antoinette, år 1774. Samma år avslutar Axel sin bildningsresa och återvänder till Sverige. 

Observatör och dagboksskribent
Axel skriver dagbok nästan hela sitt liv. Varje dag inleder Axel med en vädernotering. Hur andra ser ut och uppför sig är annat han beskriver:
Han var klädd i skarlakansröd väst, som hans far och farfar burit, med stora gammaldags broderade knapphål, en gammal peruk, som ej alls var friserad, tofflor av antik modell...” (om Voltaire 1772). Långa stycken handlar om politiska skeenden och krigsaktiviteter. Ibland möter vi en mer personlig Axel; självömkande och nedstämd eller fylld av nytt hopp och kärlek. 

Myten

Charmör och kvinnokarl
Det är kring Frankrikes drottning Marie Antoinette och hennes öde som Axels liv kretsar. När han reser till Amerika skriver Sveriges minister i Paris till Gustaf III: ”Drottningen kunde ej taga sina ögon ifrån honom under de sista dagarna; då hon såg på honom fylldes de av tårar.” Många andra kvinnor passerar i Axels liv. Han tar dock aldrig steget att fria till någon. Kanske har han bestämt sig att leva ensam redan i slutet på 1770-talet då han skriver till syster Sophie: ”Jag tänker aldrig gifta mig. /…/ Jag kan ej tillhöra den enda kvinna jag ville tillhöra, den enda som verkligt älskar mig, och därför vill jag ej binda mig vid någon.

Marie Antoinette och franska hovet
Axel återvänder till Paris några år efter sitt första besök. De av familjen uttänkta giftermålsplanerna har gått i stöpet och han dras snart in i hovlivet kring drottningen. Marie Antoinette skapar en egen värld vid sitt lustslott Trianon. Överdådiga fester avlöser varandra och Axel finns vid drottningens sida. Kontrasten till hur Frankrikes folk lever är enorm och i Paris växer den sociala oron.

Resenär och storpolitiker
Efter en tid av fester i Paris och Versailles beslutar sig Axel för att resa till Amerika för att delta i det nordamerikanska frihetskriget, som fransk adjutant. För sina bedrifter där får han Cincinattiorden av Georg Washington. Efter åren i Amerika återvänder Axel till Paris. När revolutionens bryter ut stannar Axel i Frankrike och är en av dem som planerar kungafamiljens flykt. Den 20 juni 1791 kör han vagnen som ska rädda Ludvig XVI och hans familj från revolutionens Frankrike. På kungens befallning rider Axel i förväg till Bryssel där han väntar förgäves på kungaparets ankomst. Den kungliga vagnen hejdas i Varennes och återförs triumfatoriskt till huvudstaden. Axel håller kontakt med Marie Antoinette med chiffrerade brev och lyckas träffa sin drottning vid ytterligare ett tillfälle, innan hon och hennes make avrättas 1793.

Mordet

Riksmarskalk och gustavian
År 1799 återvänder Axel von Fersen till Sverige. Han blir en av rikets herrar, utnämnd till kansler för Uppsala universitet och riksmarskalk. Han har då levt större delen av sitt liv utomlands. Efter kungaavsättningen 1809 ser Axel helst att den avsatte kungens son blir utsedd till tronarvinge. Istället väljs en dansk prins. Den nyvalde arvprinsen Karl August blir snabbt populär. Men prinsens hälsa vacklar och under en resa i Skåne drabbas han av ett slaganfall, faller av sin häst och dör.

Rykten och lynchstämning
I Stockholm råder sorg och upprorsstämning den 20 juni 1810, när prinsens lik anländer till Stockholm. Ett rykte har spridits och fått fäste: Att gustavianerna, med Axel och hans syster Sophie von Fersen i spetsen, låtit förgifta prinsen. Axel åker i sin galavagn framför likvagnen, som är smutsig och trasig efter den långa färden. Axels fina vagn sticker stockholmarna i ögonen och snart attackeras den. En utdragen misshandel börjar. Den slutar med att Axel von Fersen slås ihjäl, på Riddarhustorget mitt i Stockholm. Sedan skändas kroppen och kläderna slits sönder.

Rentvådd och flyttad kröning
Sophie von Fersen vågar inte stanna i huvudstaden efter lynchningen av Axel. Händelserna den 20 juni utreds och syskonen rentvås från alla anklagelser. Sophie von Fersen bosätter sig sedan på Löfstad slott. Mordet på Axel von Fersen leder till att riksdagen, där valet av tronarvingen Jean Baptiste Bernadottes sker, flyttar till Örebro. Det är för riskfyllt att hålla tronföljdsvalet i Stockholm, där allt fler förespråkar republik. Även efter sin död påverkar Axel von Fersen det politiska skeendet.


I samlingarna på Löfstad slott finns flera föremål som tillhört Axel von Fersen, bland annat den tallrik som det sägs att han åt sin sista måltid på. Läs mer om tallriken och om Löfstad slott.

Text: Tova Sylvan, Östergötlands museum, november 2013
Litteratur i urval:
Herman Lindqvist. Axel von Fersen, Stockholm 1991
Herman Lindqvist. Mordet på Axel von Fersen, Milano 2007
Erland Nordenfalk. Museet Löfstad slott, Stockholm 1967
Alma Söderhielm. Axel von Fersens dagbok, Stockholm 1925-1936
Emilies gåva. En bok om Löfstad slott, Värnamo 2010

Tillbaka

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia