Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

Rehnbergs Sädes Bränvin

Rehnbergs tumme.jpg

Har du sett de åttkantiga buteljerna med den fina etiketten med texten Rehnbergs Sädes Bränvin? Har du då kanske funderat över varför det står Söderköping längst ned på etiketten? Historien börjar år 1841 i Rejmyre då ett gossebarn föds i glasritare-familjen Rehnberg på Rejmyre glasbruk. Sonen får namnen Erik Petter Wilhelm Rehnberg. 

Läs hela artikeln

På jakt efter ett kulturarv - halt som en blankål

2017-tråd-tumme-mindre.jpg

En sökning på internet ger 75.000 träffar på ordet luffarslöjd och 232.000 på trådslöjd så ger en sökning på samma ord i museernas datasystem för det mesta ingen träff alls! Svenska akademiens ordlista och enorma ordbok har aldrig innehållit orden luffarslöjd eller trådslöjd. Uppslagsböckerna tiger. Tillhör det ens kulturarvet eller är det bara ”nå´t som luffarna gjorde” och ”vanligt folk” fortfarande gör?

Läs hela artikeln

Drottningens kärleksgåva

Axels ring --150x150.jpg

I mitten av november 2016 samlas ett sällskap i Löfstad slotts paradvåning. Anledningen till mötet var en ring som försvann för 225 år sedan. Nu finns en kopia av den ring som den franska drottningen Marie-Antoinette sände som en kärleksgåva till sin vän Axel von Fersen d y. Ringen har tagits fram i ett samarbete mellan den franska organisationen Historiae Secrets och personal från Versailles och har nu donerats till Östergötlands museum för att placeras på Löfstad slott.

Läs hela artikeln

 

Nyheter

En halvmålad runsten i Vist

20170717-Kblogg runsten.jpg

På Riksantikvarieämbetets K-blogg presenteras en runsten i vid Vist kyrka i Sturefors. Till Runverkets uppgifter hör att registrera, undersöka och publicera Sveriges runinskrifter. En av de runinskrifter som upptäcktes redan på 1960-talet får nu sin presentation. När kyrkan brann 1961 hittades runstenen under golvet och 1965 restes den utanför kyrkan.

Läs gamla lokaltidningar på nätet!

170710-TidningarKB-tumme.jpg

Nu kan du läsa lokaltidningar från 1800-talet på Kungliga bibliotekets (KB) hemsida. Där finns Östgöta-Correspondenten från åren 1851–1895. Du hittar också Östgötaposten, Norrköpingskuriren och Norrköpings Tidningar från 1800-talet via söktjänst Svenska Dagstidningar på KB. Under året kommer ännu fler årgångar av tidningen finnas online.

Gå en guidad tur i Skänninge

170709-Skänninge.jpg

Skänninge är en av landets äldsta städer. Platsen omnämns första gången 1178 i ett påvligt skyddsbrev. Från och med nu kan man uppleva Skänninges historia och sevärdheter i den nya Skänningevandringen på din mobil. Den är skapad av Ingmari Karlsson från Mjölby/Skänninge Turistbyrå och Jesper Bergman från S:ta Ingrids Gille.

Utmaning till hembygdsföreningar i Östergötland!

170530-Redo-för-folkkonst.jpg

Nästa år är det temaår kring Folkkonst i Östergötland. Under rubriken "Redo för folkkonst?" vill nu Kulturarv Östergötland locka hembygdsföreningarna att delta i Folkkonståret 2018 med att presentera ett utvalt föremål från sina samlingar. Ute på hembygdsgårdarna finns ett fantastiskt föremålsbestånd. Alla kan vara med!

Svenskt porträttarkiv - en skatt på nätet

170523-porträttarkiv.jpg

461 556 – så många porträtt finns i skrivande stund i databasen Svenskt porträttarkiv. Databasen har tillkommit genom helt ideellt arbete, utfört av Omar Henriksson. Bilderna och informationen kommer från olika äldre publicerade porträttgallerier. Just nu finns det 27 676 bilder på östgötar. Några personer förekommer flera gånger men med olika bilder, i olika sammanhang och i olika ålder.

Att bygga en bro

170424-stangebro - tumme.jpg

Den 19 april invigdes utställning Att bygga en bro i stadsarkivets monter på Galleri Vända Sidan på stadsbiblioteket. Stångebro har funnits från mitten av 1600-talet och byggts om flera gånger genom århundradena. Vintern 1923 byggdes den om för att klara av spårvagnstrafik och brandbilar. Fotografen Jonas Gillberg, dokumenterade arbetet med bron. 

Det medeltida Sverige - Ydre härad

170410-DMS-Ydre härad.jpg

Det medeltida Sverige (DMS) är ett historiskt forskningsprojekt som kartlägger den medeltida bebyggelsen i Sverige, härad för härad. Vilka byar och gårdar fanns i det medeltida Sverige? Vilka var ägarna? Hur stora var byarna och hur stor var den odlade jordens areal? Nu finns boken om Ydre härad tillgänglig både i via Riksarkivets butik och digitalt via hemsidan.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia