Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Månadens

Rehnbergs Sädes Bränvin

Rehnbergs tumme.jpg

Har du sett de åttkantiga buteljerna med den fina etiketten med texten Rehnbergs Sädes Bränvin? Har du då kanske funderat över varför det står Söderköping längst ned på etiketten? Historien börjar år 1841 i Rejmyre då ett gossebarn föds i glasritare-familjen Rehnberg på Rejmyre glasbruk. Sonen får namnen Erik Petter Wilhelm Rehnberg. 

Läs hela artikeln

På jakt efter ett kulturarv - halt som en blankål

2017-tråd-tumme-mindre.jpg

En sökning på internet ger 75.000 träffar på ordet luffarslöjd och 232.000 på trådslöjd så ger en sökning på samma ord i museernas datasystem för det mesta ingen träff alls! Svenska akademiens ordlista och enorma ordbok har aldrig innehållit orden luffarslöjd eller trådslöjd. Uppslagsböckerna tiger. Tillhör det ens kulturarvet eller är det bara ”nå´t som luffarna gjorde” och ”vanligt folk” fortfarande gör?

Läs hela artikeln

Drottningens kärleksgåva

Axels ring --150x150.jpg

I mitten av november 2016 samlas ett sällskap i Löfstad slotts paradvåning. Anledningen till mötet var en ring som försvann för 225 år sedan. Nu finns en kopia av den ring som den franska drottningen Marie-Antoinette sände som en kärleksgåva till sin vän Axel von Fersen d y. Ringen har tagits fram i ett samarbete mellan den franska organisationen Historiae Secrets och personal från Versailles och har nu donerats till Östergötlands museum för att placeras på Löfstad slott.

Läs hela artikeln

 

Nyheter

Utmaning till hembygdsföreningar i Östergötland!

170530-Redo-för-folkkonst.jpg

Nästa år är det temaår kring Folkkonst i Östergötland. Under rubriken "Redo för folkkonst?" vill nu Kulturarv Östergötland locka hembygdsföreningarna att delta i Folkkonståret 2018 med att presentera ett utvalt föremål från sina samlingar. Ute på hembygdsgårdarna finns ett fantastiskt föremålsbestånd. Alla kan vara med!

Svenskt porträttarkiv - en skatt på nätet

170523-porträttarkiv.jpg

461 556 – så många porträtt finns i skrivande stund i databasen Svenskt porträttarkiv. Databasen har tillkommit genom helt ideellt arbete, utfört av Omar Henriksson. Bilderna och informationen kommer från olika äldre publicerade porträttgallerier. Just nu finns det 27 676 bilder på östgötar. Några personer förekommer flera gånger men med olika bilder, i olika sammanhang och i olika ålder.

Bilder från Kulturarvsdagen

170515-kT.jpg

Förra veckan var det kulturarvsdag i Gusum. Nu bjuder vi på några bilder från ett lyckat evenemang och passar på att tacka alla som deltog.

Att bygga en bro

170424-stangebro - tumme.jpg

Den 19 april invigdes utställning Att bygga en bro i stadsarkivets monter på Galleri Vända Sidan på stadsbiblioteket. Stångebro har funnits från mitten av 1600-talet och byggts om flera gånger genom århundradena. Vintern 1923 byggdes den om för att klara av spårvagnstrafik och brandbilar. Fotografen Jonas Gillberg, dokumenterade arbetet med bron. 

Det medeltida Sverige - Ydre härad

170410-DMS-Ydre härad.jpg

Det medeltida Sverige (DMS) är ett historiskt forskningsprojekt som kartlägger den medeltida bebyggelsen i Sverige, härad för härad. Vilka byar och gårdar fanns i det medeltida Sverige? Vilka var ägarna? Hur stora var byarna och hur stor var den odlade jordens areal? Nu finns boken om Ydre härad tillgänglig både i via Riksarkivets butik och digitalt via hemsidan.

Kinda Konstförening fyller 70 år

17-0322-Kinda konstfören70.jpg

Kinda Konstförening bildades för 70 år sedan och den första utställningen visades i Stjärneboskolan i Kisa i januari 1947. Händelsen uppmärksammades även i rikspressen och Dagens Nyheter konstaterar att Konstutställning blir succé i Kisa. I år firar föreningen sina 70 år med en jubileumsutställning på Rimforsa Strand. Vernissage är nu på fredag (24 mars) och utställningen visas fram till och med den 16 maj i år.

Ny bok om Kalbo by genom tiderna

17-03-14_Kalbo.jpg

Kalbo är en liten by i Skedevi församling i nordligaste Östergötland. Byn har idag strax över tjugotalet hushåll. Förutom bostadshus och dess ekonomibyggnader finns en bastu-/tvättstuga som ägs av Kalbo badhusförening. Nu finns en bok om den lilla byn Kalbo – en by som många andra. Men här lyfter författaren på locket, detaljerna framträder och de levnadsöden och händelser som utspelat sig där under tidens gång. 

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia