Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Arkiv för "Månadens ..."

Drottningens kärleksgåva

Axels ring --150x150.jpg

I mitten av november 2016 samlas ett sällskap i Löfstad slotts paradvåning. Anledningen till mötet var en ring som försvann för 225 år sedan. Nu finns en kopia av den ring som den franska drottningen Marie-Antoinette sände som en kärleksgåva till sin vän Axel von Fersen d y. Ringen har tagits fram i ett samarbete mellan den franska organisationen Historiae Secrets och personal från Versailles och har nu donerats till Östergötlands museum för att placeras på Löfstad slott.

Tulpanmani

Tulpan-20160628.JPG

De första tulpanerna letade sig till Europa i slutet av 1500-talet. På 1600-talet orsakade tulpanmanin världens första ekonomiska bubbla. Tulpaner finns som motiv på tavlor, möbler, textilier, keramik och mycket annat. Redan på 1600-talet importerades lergods och fajanser med tulpanmotiv och idag hittar arkeologer skärvorna.

Hönsakyrkan på Frö gård

2016-04 hönskyrkan.JPG

På Frö gård i Lillkyrka socken finns en liten spännande byggnad. Den lilla timrade och vitputsade byggnaden för tankarna till ett kapell. Den kallas för Hönsakyrkan och bjuder på två funktioner i ett – både hönshus och klockstapel. 

Reinerus Broocman

20160202broocman.jpg

Prästsonen Reinerus Broocman föddes 1677 i Lais i Livland. Efter utbildning i Dorpat och Wittenberg efterträdde han sin far som kyrkoherde i Lais. Under det stora nordiska kriget hade Karl XII en period sitt vinterläger i Lais och Reinerus tjänstgjorde som skvadronspredikant.

Sveriges första bensinmack

Mackbild.jpg

Månadens byggnad finns inte mer. Den revs redan på 1920-talet men är väl värd att lyfta fram.

Gustaf Lönnberg, 1911-1980

GL.png

Har du hört talas om stridspiloten i andra världskriget som kom från Kisa? Inte? Då är det hög tid att läsa den här månadsartikeln. 

Förhandstitt från magasinet "Har du varit här?"

GG_omslag_liten.png

Den nionde juni kommer ett magasin att ges ut från Östergötlands museum. Temat är platser som ibland faller i skymundan för andra, större turistmål. Men här får dessa gömda och glömda pärlor upprättelse!

Fabian Brydolf- soldat från Östergötland

Fabian Brydolf.jpg

Den 9 april är det 150 år sedan amerikanska inbördeskriget slutade. Östgöten Fabian Brydolf var en av många med svensk bakgrund i kriget.

Gamla brandstationen i Linköping

brandstationen.jpg

Många känner säkert till gamla brandstationen vid Stångån i Linköping. Men det man kanske inte känner till är var stationen låg innan det.

Mathias Larsson Skönberg - Ett otroligt liv

skönberg.jpg

Mathias Larsson Skönberg (1760-1806) föddes med grava funktionsnedsättningar. Trots detta levde han ett makalöst liv.

« Sida:  1        … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia