Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Gå en guidad tur i Skänninge

170709-Skänninge.jpg

Skänninge är en av landets äldsta städer. Platsen omnämns första gången 1178 i ett påvligt skyddsbrev. Från och med nu kan man uppleva Skänninges historia och sevärdheter i den nya Skänningevandringen på din mobil. Den är skapad av Ingmari Karlsson från Mjölby/Skänninge Turistbyrå och Jesper Bergman från S:ta Ingrids Gille.

Bilder från Kulturarvsdagen

170515-kT.jpg

Förra veckan var det kulturarvsdag i Gusum. Nu bjuder vi på några bilder från ett lyckat evenemang och passar på att tacka alla som deltog.

Informationsträffar om den nya kulturarvsportalen

170426-Informationsträff.jpg

Ni kommer väl på någon av informationsträffarna om den nya kulturarvsportalen? Träffarna hålls på Östergötlands museum på onsdag och torsdag (26/4 och 27/4) kl 17.00. Den nya hemsidan ger möjligheter för föreningar och andra kulturarvsaktörer att, tillsammans med Hembygdsförbundet i Östergötland och Kulturarv Östergötland, lyfta fram och stärka länets kulturarv. 

Det medeltida Sverige - Ydre härad

170410-DMS-Ydre härad.jpg

Det medeltida Sverige (DMS) är ett historiskt forskningsprojekt som kartlägger den medeltida bebyggelsen i Sverige, härad för härad. Vilka byar och gårdar fanns i det medeltida Sverige? Vilka var ägarna? Hur stora var byarna och hur stor var den odlade jordens areal? Nu finns boken om Ydre härad tillgänglig både i via Riksarkivets butik och digitalt via hemsidan.

Du kommer väl på Kulturarvsdagen!

170407-Kulturarvsdagen.jpg

Du glömmer väl inte bort att anmäla dig till Kulturarvsdagen i Gusum den 10 maj. Nu är programmet klart. Sista anmälningsdag är den 5 maj. Klicka på Läs hela artikeln så ser du hela programmet.

Kulturarvsdag i Gusum 10 maj

170328-KulturarvsdagGusum.jpg

Möt våren i Gusum! Välkommen till en Kulturarvsdag i den gamla bruksorten Gusum! Det blir innehållsrika föreläsningar, studiebesök, boklotteri, mingel och nätverkande samt god lunch! För dig som aldrig varit i Gusum är detta en chans att bekanta sig med det lilla livfulla samhället i Valdemarsviks kommun som gjort sig känt för blixtlås och mässingsattiraljer. 

Kinda Konstförening fyller 70 år

17-0322-Kinda konstfören70.jpg

Kinda Konstförening bildades för 70 år sedan och den första utställningen visades i Stjärneboskolan i Kisa i januari 1947. Händelsen uppmärksammades även i rikspressen och Dagens Nyheter konstaterar att Konstutställning blir succé i Kisa. I år firar föreningen sina 70 år med en jubileumsutställning på Rimforsa Strand. Vernissage är nu på fredag (24 mars) och utställningen visas fram till och med den 16 maj i år.

Ny bok om Kalbo by genom tiderna

17-03-14_Kalbo.jpg

Kalbo är en liten by i Skedevi församling i nordligaste Östergötland. Byn har idag strax över tjugotalet hushåll. Förutom bostadshus och dess ekonomibyggnader finns en bastu-/tvättstuga som ägs av Kalbo badhusförening. Nu finns en bok om den lilla byn Kalbo – en by som många andra. Men här lyfter författaren på locket, detaljerna framträder och de levnadsöden och händelser som utspelat sig där under tidens gång. 

Seminarium om folkkonst

170309-FolkkonstHans.jpg

Välkommen till ett seminarium om folkkonst. Den 27 mars laddar vi upp inför temaåret 2018 som sätter fokus på just folkkonst. Är du verksam inom detta område eller intresserad av att vara med och utveckla Folkkonståret 2018 så är detta ett bra tillfälle till inspiration. Tipsa kolleger och intresserade vänner i branschen och kom!

Kvinnor som sätter Östergötland på kartan

170307-kvinnodagen.jpg

Den här veckan firar Visit Östergötland den Internationella kvinnodagen (8 mars) med att uppmärksamma elva kvinnor/flickor. De hyllar kvinnor som satt Östergötland på kartan och fortsätter göra så än idag. Det är både nutida och historiska kvinnor som får extra fokus denna vecka.  Vi får möta medeltida helgon, kända idrottskvinnor, författare, skådespelerskor, sångerskor och en liten prinsessa.

« Sida:  1        … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia