Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

ArkivDigital köper upp flygbilder

170209-flygbild-tumme.jpg

ArkivDigital har förvärvat flera miljoner flygfoton från Svenska Aero-Bilder AB. Dessa kommer nu att digitaliseras och läggas in i tjänsten som ett komplement till de redan existerande arkiven med kyrkböcker, bouppteckningar, militärt material och domböcker som i dag finns i ArkivDigital.

Hans Lundgren får Hagdahlspriset

170206-Hagdahlspriset_tumme.jpg

Hagdahlsakademiens priser delas ut till minne av Charles Emil Hagdahl (1809-1897). De utdelas varje år på hans födelsedag den 6 februari. I år går Hagdahlspriset till dirigenten och tonsättaren Hans Lundgren, som under många år varit en viktig del av musiklivet i Linköping. Han har gett invånarna många oförglömliga högkvalitativa musikaliska upplevelser, som exempelvis när Linköpings studentsångare sjunger in våren på Valborgsmässoafton på Borggården

Hallbild.se - en ny sida under uppbyggnad

20170202-Hallbild_tumme.jpg

Sveriges hällbilder håller världsklass! Nu lanserar professor Joakim Goldhahn vid Linnéuniversitetet en ny hemsida – Hallbild.se – där forskare, förvaltare och förmedlare kan samverka och utbyta erfarenheter och kunskap om hällbilder i Sverige. Nu kan du själv få möjlighet att vara med och utveckla Hallbild.se

Varning för jazz!

20170130-Jazz_tumme.jpg

Grattis musiclovers! Idag, 30 januari 2016, är det 100 år sedan jazzen föddes! I ett kommande magasin från Östergötlands museum om kläddesignern Emy Fick kan vi läsa: Den 30 januari 1917 gjordes den första jazzinspelningen i New York. Ordet ”jazz” hade ingen utanför den inre kretsen hört talas om, men från och med nu fick begreppet symbolisera allt nytt och spännande som hände under ”det glada 20-talet”.

Extra tillskott till kultur

20170125-Kulturrådet.svg.png

Den 24 januari i år fattade Kulturrådets styrelse beslut om nära 1,3 miljarder kronor i stöd till regional kulturverksamhet. Kultursamverkans-modellen har i årets budget fått en förstärkning med 30 miljoner kronor. Kulturrådet använder tillskottet till att göra prioriteringar där 13 län, däribland Östergötland, får ökat stöd.

Bloggande släktforskare

2017-01-23 släktforskarblogg.png

Ja det finns det förstås en och annan. Nu vill vi tipsa om en trevlig blogg, som trots att den är stationerad i Vimmerbytrakten kan ge släkt- och hembygdsforskare många tips och tankar. Bloggen Anforskning drivs av släktforskaren Daniel Johnsson från Vimmerby. 

Veckans arkiv

20170112-Veckans arkiv.jpg

På Östergötlands Arkivförbunds hemsida har det startats en ny serie – Veckans arkiv. Varje vecka under året kommer ett arkiv att presenteras. Den som följer serien året ut kommer att lära känna 51 olika arkiv i Östergötland. Först ut var Arkivet för UFO-forskning. Veckans arkiv den här veckan är Boxholms folkrörelsearkiv

Vad är väl som en varm kakelugn?

20161215-kakelugnar.png

Nu är vintern här och man bara längtar efter en sprakande brasa eller en varm skön kakelugn. Vad passar väl då bättre än en liten utflykt till Kolmården och Svenska Kakelugnsmuséet. Där finns en utställning med ca 40 uppmonterade kakelugnar från olika tider och placerade i olika miljöer. Kakelugnarna är en del av en svensk hantverkshistoria som museet berättar om.

Nu är boken om Onkel Adam och hans gård här!

20161213-Onkel Adam.jpg

Lagom till jul har Östergötlands fornminnes och museiförenings årsbok Onkel Adam – Författaren och gården kommit från tryckeriet. Det är 230 sidor med fina bilder och spännande artiklar från många olika författare. Boken berättar både om Onkel Adam, d v s Carl Anton Wetterberg och om Onkel Adamsgårdens historia. En given julklapp till den historieintresserade.

Historiska husförsäkringar från Boxholm

20161207-försäkringar tumme.jpg

Nu finns ett stort historiskt arkivmaterial från Boxholm registrerat och sökbart på nätet. Östergötlands arkivförbunds registrerare är klara med alla Östgöta brandstodsbolags historiska försäkringsbrev från Boxholms kommun. Det rör sig om hela 14 530 unika försäkringar som i detalj vittnar om hur bebyggelsen såg ut.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:   2       … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia