Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Arkeologidag i Motala

20161026-Arkeologidag.jpg

På söndag 30 oktober 2016 blir det Arkeologidag i Motala. Förra årets utgrävningar i Gästisparken gav så spännande resultat att det blir fortsatta utgrävningar i år. Det blir visning av årets utgrävning och därpå tre föreläsningar där arkeologerna berättar om stenåldersfynden, den medeltida gården som de funnit spår av och kungsgården som så småningom blev källare under Motala Gästis.

Hösten på Landsarkivet i Vadstena

20161024-föredrag Landsarkivet.jpg

Nu drar höstens föreläsningar igång på Landsarkivet i Vadstena. Det blir tre spännande föredrag om vitt skilda ämnen med start på onsdag 26 oktober. Vi får följa livet i Hersebråta by, lära oss att hitta information om sjömän, skepp och seglatser och slutligen reds det där med sekretess ut.

Alvin - kulturarvsportal

20161021-Alvin-logga.png

Söker du linköpingskartor eller kanske andra arkivhandlingar? Alvin är den svenska plattformen för bevarande och tillgängliggörande av digitaliserat kulturarv. Portalen finns på Uppsala universitet och är ett samarbetsprojekt mellan universiteten i Lund, Uppsala och Göteborg, Linköpings bibliotek, Hagströmerbiblioteket, Medicinhistoriska museet i Uppsala m fl.

Mjölby i backspegeln

20161006-Mjölby-backspegeln.jpg

Kulturarv Östergötland drar igång med nya Backspegel-föreläsningar i samarbete med olika kommuner och Folkuniversitetet. I Mjölby blir det föreläsningar på biblioteken i Mjölby, Mantorp och Skänninge.

Kulturarvsdagen - anmälan

prisutdelning.jpg

Du hälsas välkommen till höstens Kulturarvsdag i Östergötland den 30 november.

Får vi locka med; jordkällarhistorik, fika-revolutionens historiska grund, källare och köksavfall hos biskopen – det är några av de preliminära rubrikerna. Dessutom ska vi titta närmare på den nya hemsidan, som utvecklas nu, och hur ni som aktörer kan nyttja den.

Föreläsning om Skällviks borg

20161003-Skällvik.JPG

I somras undersöktes två medeltida borgar i Östergötland av forskare och arkeologistudenter. Nu på torsdag, den 6:e oktober 2016, föreläser arkeolog och fil dr Martin Rundqvist om sommarens utgrävningar på Skällviks borg i närheten av Stegeborg. Föreläsningen ingår i S:t Ragnhilds gilles program.

Det glömda Östergötland - Runstenar

20160929-Det gömda Östergötland.JPG

Nu finns ett nytt avsnitt i serien Det glömda Östergötland på Norrköpings tidningars TV-kanal, 24nt. Veckans program handlar om runstenar. Den här gången berättar Mattias Schönbeck bl a den spännande historien om Rökstenen, som har världens längsta runinskrift. 

Från gråbröder till modern mötesplats

20160927-Hospitalstorget föredrag.jpg

Hösten är här på allvar och nu drar föreläsningsserier igång runt om i Östergötland. En av dessa startar nu på torsdagskväll på Östergötlands museum. Föreläsningsserien Från gråbröder till modern mötesplats berättar om Hospitalstorget i Linköping - om allt från dess spännande och brokiga historia, fram till visionerna om framtiden. 

Känner du igen dig på Brunskogs ritningar?

20160921-Brunskog.jpg

I Linköpings stadsarkivs satsning på att uppmärksamma Brunskogs arkitektbyrås arkiv har ritningar från tio mer eller mindre kända byggnader i Linköping publicerats. De tio objekten paras ihop med bilder av hur platsen eller byggnaden ser ut idag. Känner du igen dig?

Tryserums Hembygdsförening får kulturpris

20160919-Tryserum.jpg

Tryserum-Hannäs Kulturhistoriska Stiftelse har beslutat utdela årets kulturpris, 5000 kronor, till Tryserums Hembygdsförening för uppbyggandet av en klockstapel på Tryserums gamla kyrkogård i västra delen av socknen.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     4     … 12 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia