Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Branden i Åtvidaberg 1907

Branden i Åtvidabergs hjulfabrik 1907. Bild: Brukskultur Åtvidaberg

I början av förra seklet drabbades Åtvidaberg av två stora brandkatastrofer. En av dem var när Åtvidabergs Hjulfabrik brann ned till grunden 1907. Brukskultur Åtvidaberg har lagt ut en nyskriven artikel på sin hemsida om den dramatiska händelsen.

Film på bibliotek

Film på bibliotek: dvd-film från Kisa. Bild: Kulturarv Östergötland

Projektet Film på bibliotek går nu mot sitt slut. Det resulterar i att låntagare i fem av länets kommunbibliotek får möjlighet att låna lokalhistorisk film från sin egen hembygd. Bland filmerna som valts ut finner vi Marknadslif i Kisa 1919-20 och Boxholmsdagen1958.

Göta rike

Bjälbo kyrka. Bild: Östsvenska Turistrådet

Under medeltiden spelade både Öster- och Västergötland viktiga roller i det Sverige som skapades. Nu har flera regionala parter samverkat i en turistisk satsning som kallas Göta rike och som också resulterat i en fullmatad hemsida med kulturhistorisk inriktning.

Borgar på nätet

Bild: Sällskapet för Svenska Borgstudier

För er som är intresserade av borgar finns det nu en egen hemsida. Det är Sällskapet för svenska borgstudier som via sidan berättar om sin verksamhet. Sidan har också vidarelänkar till mängder av information om just borgar. Via kartor och RAÄ:s fornsök kan du också leta dig fram till bland annat de borgar vi har här i länet.

Torpinventeringar i Boet

Tore Axelsson läser skylten om Barkatorpet på Amundeby. Bild: Hans Rydberg

Boets byalag har inventerat torp sedan 1991. Nu ligger ett 90-tal inventeringar ute på nätet. I inventeringarna kan man bland annat läsa om torpens nuvarande status, siste brukaren med mera. Här finns också vidarelänkningar mot en del andra dokument som torpinventeringen har givit.

En nydanande hembygdsförening i Östra Ryd

Föremål från Östra Ryds museum. Bild Östra Ryds hembygdsförening

I ett samarbete med KulturArkiv i Söderköping har hembygdsföreningen i Östra Ryd inventerat och fotograferat hela sin föremålssamling. Föreningen bildades 1976, men har som alla andra hembygdsföreningar mängder av föremål som är mycket äldre än så. En del av dessa föremål går nu att se via den egna hemsidan.

Lindö-Berga hembygdsförening på nätet

Leratorpet, Lindö.

Strax utanför Norrköping bildades 1996 Lindö-Berga hembygdsförening. Föreningens målsättning är att bevara det gamla, men också dokumentera dagens händelser. På deras nya hemsida kan man läsa om och se bilder på människor och händelser från gårdagens Lindö, men också ta del av dokumentation om saker som händer i dagens hembygd.

Skänningebilder

Järntorgsgatan i Skänninge på 1950-talet.

I slutet av 1940-talet började Olle Lorin foto-dokumentera sin barndomsstad Skänninge. Genom bilderna får vi ta del av bl.a. folklivet på marknaden, järnvägshistoria och den sista allmänna rådstugan 1954.

Ny lokalhistorisk miljö i Finspång

Lugnet består av fyra rum med namn från brukstiden. Bild: Nina Wester, Finspångs bibliotek

Onsdagen den 26 maj invigdes en ny lokalhistorisk miljö på Finspångs bibliotek. Efter inledande tal och gratulationer fick Finspångsborna möjlighet att se sig om i de fina och helt nyinredda lokalerna.

Nytt liv kring Rökstenen

Rökstenen.

Sveriges mest berömda runsten, Rökstenen, får nytt liv. I Röks Besökscentra satsas det för att skapa intressanta och roliga aktiviteter med utgångspunkt från stenen.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  2834  35  36  37  38  Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia