Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Hundra år i samma hus

Porträttbild av Charlotta Torling, tagen av den kända Linköpingsfotografen Maria Tesch. Bild: Östergötlands länsmuseum

Det är få människor som har bott på samma ställe i över hundra år. Charlotta Torling från Linköping var en av de få. Charlotta blev 105 år gammal och lär aldrig ha varit utanför Östergötland. Det fotografi som finns av henne är i sig en egendomlighet. Det togs av den kända Linköpingsfotografen Maria Tesch och är verkligen taget i fotografins barndom.

Lokalhistoria på bibliotek

Senaste numret av

I länsbibliotekets tidskrift "Biblioteken i Östergötland" ägnas en stor del av utrymmet åt vårt arbete med de lokalhistoriska rummen. I ett antal artiklar berättas om hur vi tillsammans arbetar för att tillgängliggöra vår östgötska historia via biblioteken. Här kan man bland annat läsa om forskningsmöjligheterna som nu finns, om ÖLM:s lokalhistoriska utställningar och en gemensam föreläsningsserie i Mjölby.

Kulturarv Sydost

ABM-Blekinge står bakom Kulturarv Sydost. Bild: ABM-Blekinge

På många håll i landet växer regionala kulturarvsportaler fram, ibland inspirerade av vad vi gör i Östergötland. I Blekinge finns en sådan portal, kallad Kulturarv Sydost. Här har man också i dagarna kommit med en intressant slutrapport över ABM-samarbetet där. Rapporten finns att ladda ned som pdf på sidan.

Kimstad på nätet

Klockargården. Bild: Kimstad hembygdsförening

Kimstad hembygdsförening bildades 1995. På hemsidan berättar man bland annat om Klockargården som föreningen disponerar för sin verksamhet. Man har också gjort utrymme för bilder och skapat ett diskussionsforum.

Branden i Åtvidaberg 1907

Branden i Åtvidabergs hjulfabrik 1907. Bild: Brukskultur Åtvidaberg

I början av förra seklet drabbades Åtvidaberg av två stora brandkatastrofer. En av dem var när Åtvidabergs Hjulfabrik brann ned till grunden 1907. Brukskultur Åtvidaberg har lagt ut en nyskriven artikel på sin hemsida om den dramatiska händelsen.

Film på bibliotek

Film på bibliotek: dvd-film från Kisa. Bild: Kulturarv Östergötland

Projektet Film på bibliotek går nu mot sitt slut. Det resulterar i att låntagare i fem av länets kommunbibliotek får möjlighet att låna lokalhistorisk film från sin egen hembygd. Bland filmerna som valts ut finner vi Marknadslif i Kisa 1919-20 och Boxholmsdagen1958.

Göta rike

Bjälbo kyrka. Bild: Östsvenska Turistrådet

Under medeltiden spelade både Öster- och Västergötland viktiga roller i det Sverige som skapades. Nu har flera regionala parter samverkat i en turistisk satsning som kallas Göta rike och som också resulterat i en fullmatad hemsida med kulturhistorisk inriktning.

Borgar på nätet

Bild: Sällskapet för Svenska Borgstudier

För er som är intresserade av borgar finns det nu en egen hemsida. Det är Sällskapet för svenska borgstudier som via sidan berättar om sin verksamhet. Sidan har också vidarelänkar till mängder av information om just borgar. Via kartor och RAÄ:s fornsök kan du också leta dig fram till bland annat de borgar vi har här i länet.

Torpinventeringar i Boet

Tore Axelsson läser skylten om Barkatorpet på Amundeby. Bild: Hans Rydberg

Boets byalag har inventerat torp sedan 1991. Nu ligger ett 90-tal inventeringar ute på nätet. I inventeringarna kan man bland annat läsa om torpens nuvarande status, siste brukaren med mera. Här finns också vidarelänkningar mot en del andra dokument som torpinventeringen har givit.

En nydanande hembygdsförening i Östra Ryd

Föremål från Östra Ryds museum. Bild Östra Ryds hembygdsförening

I ett samarbete med KulturArkiv i Söderköping har hembygdsföreningen i Östra Ryd inventerat och fotograferat hela sin föremålssamling. Föreningen bildades 1976, men har som alla andra hembygdsföreningar mängder av föremål som är mycket äldre än så. En del av dessa föremål går nu att se via den egna hemsidan.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  2834  35  36  37  38  Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia