Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Museibyggnaden i Linköping 70 år

Linköpings museum, vestibulen, 1945. Bild: Östergötlands länsmuseum

För ganska exakt 70 år sedan, den 21 juni 1939, invigdes den nya museibyggnaden i Linköping. Den var då en av landets modernaste museibyggnader och liknade inte de traditionella museerna, som folk var vana vid. Arkitekturen fick mycket uppskattningen även internationellt, men kallades lokalt för stadens skandalbyggnad. Idag är Östergötlands länsmuseum ett av landets främsta "funkismuseer".

Återöppnat om byggnader i Norrköping

Södra promenaden 81, ett hus som bland annat inhyst Fröbelinstitutet. Bild: Daniel Hörnestam

Nu har hemsidan byggnadsinventering.se öppnat igen, något omarbetad. Den tar på ett trevligt sätt upp ett stort antal byggnader och miljöer i Norrköpings innerstad. Sidan är också rikt illustrerad med fotografier och andra bilder.

Bilder från Lindö

Gymnastiska övningar vid Lindöbadet. Bild: Lindö-Berga hembygdsförening

Lindö-Berga hembygdsförening har lagt ut mängder av bilder från Lindö. Det är både nya och gamla bilder. Föreningen har gjort en fin hemsida där man även kan läsa om annan verksamhet som man håller på med.

Hundra år i samma hus

Porträttbild av Charlotta Torling, tagen av den kända Linköpingsfotografen Maria Tesch. Bild: Östergötlands länsmuseum

Det är få människor som har bott på samma ställe i över hundra år. Charlotta Torling från Linköping var en av de få. Charlotta blev 105 år gammal och lär aldrig ha varit utanför Östergötland. Det fotografi som finns av henne är i sig en egendomlighet. Det togs av den kända Linköpingsfotografen Maria Tesch och är verkligen taget i fotografins barndom.

Lokalhistoria på bibliotek

Senaste numret av

I länsbibliotekets tidskrift "Biblioteken i Östergötland" ägnas en stor del av utrymmet åt vårt arbete med de lokalhistoriska rummen. I ett antal artiklar berättas om hur vi tillsammans arbetar för att tillgängliggöra vår östgötska historia via biblioteken. Här kan man bland annat läsa om forskningsmöjligheterna som nu finns, om ÖLM:s lokalhistoriska utställningar och en gemensam föreläsningsserie i Mjölby.

Kulturarv Sydost

ABM-Blekinge står bakom Kulturarv Sydost. Bild: ABM-Blekinge

På många håll i landet växer regionala kulturarvsportaler fram, ibland inspirerade av vad vi gör i Östergötland. I Blekinge finns en sådan portal, kallad Kulturarv Sydost. Här har man också i dagarna kommit med en intressant slutrapport över ABM-samarbetet där. Rapporten finns att ladda ned som pdf på sidan.

Kimstad på nätet

Klockargården. Bild: Kimstad hembygdsförening

Kimstad hembygdsförening bildades 1995. På hemsidan berättar man bland annat om Klockargården som föreningen disponerar för sin verksamhet. Man har också gjort utrymme för bilder och skapat ett diskussionsforum.

Branden i Åtvidaberg 1907

Branden i Åtvidabergs hjulfabrik 1907. Bild: Brukskultur Åtvidaberg

I början av förra seklet drabbades Åtvidaberg av två stora brandkatastrofer. En av dem var när Åtvidabergs Hjulfabrik brann ned till grunden 1907. Brukskultur Åtvidaberg har lagt ut en nyskriven artikel på sin hemsida om den dramatiska händelsen.

Film på bibliotek

Film på bibliotek: dvd-film från Kisa. Bild: Kulturarv Östergötland

Projektet Film på bibliotek går nu mot sitt slut. Det resulterar i att låntagare i fem av länets kommunbibliotek får möjlighet att låna lokalhistorisk film från sin egen hembygd. Bland filmerna som valts ut finner vi Marknadslif i Kisa 1919-20 och Boxholmsdagen1958.

Göta rike

Bjälbo kyrka. Bild: Östsvenska Turistrådet

Under medeltiden spelade både Öster- och Västergötland viktiga roller i det Sverige som skapades. Nu har flera regionala parter samverkat i en turistisk satsning som kallas Göta rike och som också resulterat i en fullmatad hemsida med kulturhistorisk inriktning.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  2834  35  36  37  38  39  Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia