Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Ask-Ekebyborna på nätet

Prästgården vid Borens strand, numera hembygdsgård.
Bild: Helena Törnqvist

Prästgården i Ekebyborna har legat på samma ställe sedan åtminstone 1642. Om detta och en del annat kan man läsa på Ask-Ekebybornas hembygdsförenings egna hemsida. De har lagt ut information om bygdens historia, men också om sin verksamhet och det program som gäller för 2010.

Brukskultur Åtvidaberg utvecklas vidare

Veckans bild på Brukskulturs hemsida. 
Bild: Brukskultur Åtvidaberg

Föreningen Brukskultur Åtvidaberg utvecklar sin verksamhet vidare. I den andan görs även hemsidan om rejält. Den nya sidan är mer lättnavigerad och innehåller några nya delar såsom "Fråga arkivarien" och "Veckans bild". Som tidigare är denna sida en utmärkt ingång för alla oss som vill veta mer om Åtvidabergstraktens historia.

Kringla - en ny söktjänst på nätet

Bensinmack i Ödeshög, 1970-tal. Bild: Pål-Nils Nilsson, Riksantikvarieämbetet

Med hjälp av samsöksdatabasen Kringla kan man nu nå mängder av material från olika museer och arkiv i landet. Från Östergötland finns omkring 45 000 poster att botanisera bland. Det är bilder, föremål, byggnader och en hel massa annat. Förvaltare av databasen är Riksantikvarieämbetet.

Digitala stadsvandringar i Linköping

Handdator som visar foto på Linköpings slott. Bild: Östergötlands länsmuseum

Nu kan du gå en stadsvandring i centrala Linköping med hjälp av en handdator. Med hjälp av några kändisars speakerröster guidas du runt i staden på en konstrunda, arkitektrunda, medeltidsvandring eller på en tidsresa från bondby till modern stad. På hemsidan får du smakprov på vad guidningen innehåller och hur den är upplagd. Projektet Digitala stadsvandringar ingår som en del i det stora projektet Linköping genom tiderna.

Museibyggnaden i Linköping 70 år

Linköpings museum, vestibulen, 1945. Bild: Östergötlands länsmuseum

För ganska exakt 70 år sedan, den 21 juni 1939, invigdes den nya museibyggnaden i Linköping. Den var då en av landets modernaste museibyggnader och liknade inte de traditionella museerna, som folk var vana vid. Arkitekturen fick mycket uppskattningen även internationellt, men kallades lokalt för stadens skandalbyggnad. Idag är Östergötlands länsmuseum ett av landets främsta "funkismuseer".

Återöppnat om byggnader i Norrköping

Södra promenaden 81, ett hus som bland annat inhyst Fröbelinstitutet. Bild: Daniel Hörnestam

Nu har hemsidan byggnadsinventering.se öppnat igen, något omarbetad. Den tar på ett trevligt sätt upp ett stort antal byggnader och miljöer i Norrköpings innerstad. Sidan är också rikt illustrerad med fotografier och andra bilder.

Bilder från Lindö

Gymnastiska övningar vid Lindöbadet. Bild: Lindö-Berga hembygdsförening

Lindö-Berga hembygdsförening har lagt ut mängder av bilder från Lindö. Det är både nya och gamla bilder. Föreningen har gjort en fin hemsida där man även kan läsa om annan verksamhet som man håller på med.

Hundra år i samma hus

Porträttbild av Charlotta Torling, tagen av den kända Linköpingsfotografen Maria Tesch. Bild: Östergötlands länsmuseum

Det är få människor som har bott på samma ställe i över hundra år. Charlotta Torling från Linköping var en av de få. Charlotta blev 105 år gammal och lär aldrig ha varit utanför Östergötland. Det fotografi som finns av henne är i sig en egendomlighet. Det togs av den kända Linköpingsfotografen Maria Tesch och är verkligen taget i fotografins barndom.

Lokalhistoria på bibliotek

Senaste numret av

I länsbibliotekets tidskrift "Biblioteken i Östergötland" ägnas en stor del av utrymmet åt vårt arbete med de lokalhistoriska rummen. I ett antal artiklar berättas om hur vi tillsammans arbetar för att tillgängliggöra vår östgötska historia via biblioteken. Här kan man bland annat läsa om forskningsmöjligheterna som nu finns, om ÖLM:s lokalhistoriska utställningar och en gemensam föreläsningsserie i Mjölby.

Kulturarv Sydost

ABM-Blekinge står bakom Kulturarv Sydost. Bild: ABM-Blekinge

På många håll i landet växer regionala kulturarvsportaler fram, ibland inspirerade av vad vi gör i Östergötland. I Blekinge finns en sådan portal, kallad Kulturarv Sydost. Här har man också i dagarna kommit med en intressant slutrapport över ABM-samarbetet där. Rapporten finns att ladda ned som pdf på sidan.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  2834  35  36  37  38  39  Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia