Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Lindö-Berga hembygdsförening på nätet

Leratorpet, Lindö.

Strax utanför Norrköping bildades 1996 Lindö-Berga hembygdsförening. Föreningens målsättning är att bevara det gamla, men också dokumentera dagens händelser. På deras nya hemsida kan man läsa om och se bilder på människor och händelser från gårdagens Lindö, men också ta del av dokumentation om saker som händer i dagens hembygd.

Skänningebilder

Järntorgsgatan i Skänninge på 1950-talet.

I slutet av 1940-talet började Olle Lorin foto-dokumentera sin barndomsstad Skänninge. Genom bilderna får vi ta del av bl.a. folklivet på marknaden, järnvägshistoria och den sista allmänna rådstugan 1954.

Ny lokalhistorisk miljö i Finspång

Lugnet består av fyra rum med namn från brukstiden. Bild: Nina Wester, Finspångs bibliotek

Onsdagen den 26 maj invigdes en ny lokalhistorisk miljö på Finspångs bibliotek. Efter inledande tal och gratulationer fick Finspångsborna möjlighet att se sig om i de fina och helt nyinredda lokalerna.

Nytt liv kring Rökstenen

Rökstenen.

Sveriges mest berömda runsten, Rökstenen, får nytt liv. I Röks Besökscentra satsas det för att skapa intressanta och roliga aktiviteter med utgångspunkt från stenen.

Östergötlands Vallongille

Logotyp för Östergötlands Vallongille.

Många i Östergötland hittar valloner bland sina förfäder och intresset för denna del av vår historia är stort. Östergötlands Vallongille verkar för att denna historia lyfts fram och utforskas.

Hembygdsföreningen i Askeby på nätet

Gärdsgårdsbygge i Askeby.

Askeby utanför Linköping är kanske mest känt för sitt kloster. Hembygdsförening har numera en egen hemsida på nätet. Man har nu börjat lägga ut dokument om den egna verksamheten.

Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre

Bild från Rejmyre.

Föreningen som är verksam i Rejmyre driver även Glasmuseet i Rejmyre sedan år 1985 och har bland annat servisglas från mitten av 1800-talet fram till våra dagar. På hemsidan berättar man om glasmuseet, men också om verksamheten i övrigt.

Järnåldersboplats utanför Mjölby

En dekorerad benplatta.

Trakten kring Mjölby är rik på fornlämningar från alla tidsperioder. I Hulje gräver UV Öst just nu ut en gammal boplats. Bara 300 meter bort ligger Kungshögagravfältet som antagligen fungerat som boplatsens begravningsställe.

Historiska hantverk

Vångadräkt.

Anders Lindkvist i Norrköping har lagt ut en hemsida och blogg om historiska hantverk. Sidan innehåller historiska artiklar och blogginlägg om kläder, byggnader, mat med mera. Senaste diskussionen går kring hur man kan sy en Vångadräkt.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  2935  36  37  38  

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia