Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Borgar på nätet

Bild: Sällskapet för Svenska Borgstudier

För er som är intresserade av borgar finns det nu en egen hemsida. Det är Sällskapet för svenska borgstudier som via sidan berättar om sin verksamhet. Sidan har också vidarelänkar till mängder av information om just borgar. Via kartor och RAÄ:s fornsök kan du också leta dig fram till bland annat de borgar vi har här i länet.

Torpinventeringar i Boet

Tore Axelsson läser skylten om Barkatorpet på Amundeby. Bild: Hans Rydberg

Boets byalag har inventerat torp sedan 1991. Nu ligger ett 90-tal inventeringar ute på nätet. I inventeringarna kan man bland annat läsa om torpens nuvarande status, siste brukaren med mera. Här finns också vidarelänkningar mot en del andra dokument som torpinventeringen har givit.

En nydanande hembygdsförening i Östra Ryd

Föremål från Östra Ryds museum. Bild Östra Ryds hembygdsförening

I ett samarbete med KulturArkiv i Söderköping har hembygdsföreningen i Östra Ryd inventerat och fotograferat hela sin föremålssamling. Föreningen bildades 1976, men har som alla andra hembygdsföreningar mängder av föremål som är mycket äldre än så. En del av dessa föremål går nu att se via den egna hemsidan.

Lindö-Berga hembygdsförening på nätet

Leratorpet, Lindö.

Strax utanför Norrköping bildades 1996 Lindö-Berga hembygdsförening. Föreningens målsättning är att bevara det gamla, men också dokumentera dagens händelser. På deras nya hemsida kan man läsa om och se bilder på människor och händelser från gårdagens Lindö, men också ta del av dokumentation om saker som händer i dagens hembygd.

Skänningebilder

Järntorgsgatan i Skänninge på 1950-talet.

I slutet av 1940-talet började Olle Lorin foto-dokumentera sin barndomsstad Skänninge. Genom bilderna får vi ta del av bl.a. folklivet på marknaden, järnvägshistoria och den sista allmänna rådstugan 1954.

Ny lokalhistorisk miljö i Finspång

Lugnet består av fyra rum med namn från brukstiden. Bild: Nina Wester, Finspångs bibliotek

Onsdagen den 26 maj invigdes en ny lokalhistorisk miljö på Finspångs bibliotek. Efter inledande tal och gratulationer fick Finspångsborna möjlighet att se sig om i de fina och helt nyinredda lokalerna.

Nytt liv kring Rökstenen

Rökstenen.

Sveriges mest berömda runsten, Rökstenen, får nytt liv. I Röks Besökscentra satsas det för att skapa intressanta och roliga aktiviteter med utgångspunkt från stenen.

Östergötlands Vallongille

Logotyp för Östergötlands Vallongille.

Många i Östergötland hittar valloner bland sina förfäder och intresset för denna del av vår historia är stort. Östergötlands Vallongille verkar för att denna historia lyfts fram och utforskas.

Hembygdsföreningen i Askeby på nätet

Gärdsgårdsbygge i Askeby.

Askeby utanför Linköping är kanske mest känt för sitt kloster. Hembygdsförening har numera en egen hemsida på nätet. Man har nu börjat lägga ut dokument om den egna verksamheten.

Hembygdsföreningen Gamla Reijmyre

Bild från Rejmyre.

Föreningen som är verksam i Rejmyre driver även Glasmuseet i Rejmyre sedan år 1985 och har bland annat servisglas från mitten av 1800-talet fram till våra dagar. På hemsidan berättar man om glasmuseet, men också om verksamheten i övrigt.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  2935  36  37  38  39  Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia