Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Ur Ekeby sockens hävder

20160915-Ekeby hävder.jpg

Föreningen Krafttaget har fått tillåtelse av Ekeby Hembygdsförening att göra deras små fina och häften med namnet Ur Ekeby sockens hävder tillgängliga på nätet via Krafttagets hemsida. Totalt gjordes fem skrifter med olika teman mellan åren 1945 och 1961. 

Sagor och sägner i Ydre

20160913-SagorSägnerYdre.jpg

På Ydre kommuns hemsida finns sammandrag av några av de sagor och sägner som i stor grad fortfarande lever i bygden. Runt om i Ydre kan du hitta spåren av dessa berättelser. Tack vare Ydredrotten, Leonhard Fredrik Rääf, så nedtecknades dessa berättelser medan de fortfarande var en levande del av vår muntliga tradition.

Folkräkningar sökbara på Riksarkivet

20160909-Folkräkning.jpg

På Riksarkivet pågår just nu registrering av 1930 års folkräkning inom ramen för projektet SweCens. Alla personer som var skrivna i Sverige 1930 registreras. Enbart personer äldre än 100 år finns sökbara på grund av personuppgiftslagen (PuL). Folkräkningen innehåller uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige vid olika årtionden. Ca 20 miljoner personer finns sökbara. 

Tidens rörelser - Kulturarvsdagar 9-11 september

20160906-Kulturarvsdagar.jpg

Den 9–11 september står folkrörelser och samhällsengagemang i fokus när vi firar årets temadagar för kulturarvet runt om i Sverige. Då bjuder lokala arrangörer in till olika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och utställningar. Det finns aktiviteter för både stora och små besökare. Planera in vilka arrangemang du vill besöka!

Spelmansstämma och familjedag i Slaka

2016-09-01-Slakamusiken.jpg

Nu på lördag 3 september 2016 är det dags för Slaka spelmansstämma. Den går av stapeln på Slaka hembygdsgård. Det blir musik, spelkurs, berättarstuga, instrument, konsert, arkeologi, museum, mat m m. På söndagen fortsätter det med en familjedag med gammaldags hantverk och ramsor. Evenemanget är en del av Östgötadagarna.

Nya gåramålningar i databas

_gåramålning.jpg

Nu har Östergötlands arkivförbunds databas över gåramålningar uppdaterats med nya målningar. Den här gången från Horns socken i Kinda kommun. Det är resultatet av en inventering som Gunbritt Monell utfört. Genom hennes arbete har flera nya tavlor av August Dahl och Evald Pettersson, med signaturen Evezon, kommit fram i nytt ljus. Bilden visar en del av en tavla föreställande Horns kyrka av signaturen Evezon.

Selma Lagerlöf som talare i ny bok

2016-08-25 selma.jpg

Länge var det offentliga talet en manlig disciplin, men det kom att förändras under det tidiga 1900-talet. En kvinna som ofta tog plats i talarstolen var Selma Lagerlöf, vars många och varierade tal nu ges ut i en samlad volym. Antologin Tal ges ut av Svenska Vitterhetssamfundet. Här kan vi bl a läsa ett tal över den heliga Birgitta från minnesfesten i Vadstena 1923.

Arkeologidagen på söndag 28/8

2016-08-23 Arkeologidagen.jpg

Nu är det dags igen. Sista söndagen i augusti varje år är det Arkeologidag i hela landet. Under förra året besökte nära 7 000 personer 46 olika arrangemang i 16 olika landskap. Alla anmälda arrangemang för årets Arkeologidag presenteras landskapsvis på Riksantikvarieämbetets hemsida. Här hittar du en mängd olika aktiviteter med arkeologi som den gemensamma nämnaren.

Boktips - Mantalsforska

2016-08-19 Mantalsforska.jpg

Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkivalier inte finns eller av någon anledning inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid. Men det kan också löna sig att gå till mantalslängderna även om kyrkobokföring finns, då de kan innehålla tidigare okända upplysningar. I handboken Mantalsforska, som utkom förra året, berättar författaren Magnus Bäckmark om forskning på mantalslängder.

Kvällsvandra med Gruvfrun i Bersbo

2016-08-13 Bersbo.jpg

Bersbo koppargruvor är en spännande miljö som berättar om bygdens industrihistoria. Föreningen Bersbo koppargruvor deltar i VisitÖstergötlands arrangemang #Utflykta2016 med kvällsvandringar tillsammans med Gruvfrun i Bersbo. 2016 års tema för Utflykta går under arbetsnamnet; ”Mörkt, kusligt och mystiskt” eller ”The Dark side of Östergötland”, och det passar ju ypperligt för en vandring med gruvfrun.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     5     … 13 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia