Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Från gråbröder till modern mötesplats

20160927-Hospitalstorget föredrag.jpg

Hösten är här på allvar och nu drar föreläsningsserier igång runt om i Östergötland. En av dessa startar nu på torsdagskväll på Östergötlands museum. Föreläsningsserien Från gråbröder till modern mötesplats berättar om Hospitalstorget i Linköping - om allt från dess spännande och brokiga historia, fram till visionerna om framtiden. 

Känner du igen dig på Brunskogs ritningar?

20160921-Brunskog.jpg

I Linköpings stadsarkivs satsning på att uppmärksamma Brunskogs arkitektbyrås arkiv har ritningar från tio mer eller mindre kända byggnader i Linköping publicerats. De tio objekten paras ihop med bilder av hur platsen eller byggnaden ser ut idag. Känner du igen dig?

Tryserums Hembygdsförening får kulturpris

20160919-Tryserum.jpg

Tryserum-Hannäs Kulturhistoriska Stiftelse har beslutat utdela årets kulturpris, 5000 kronor, till Tryserums Hembygdsförening för uppbyggandet av en klockstapel på Tryserums gamla kyrkogård i västra delen av socknen.

Ur Ekeby sockens hävder

20160915-Ekeby hävder.jpg

Föreningen Krafttaget har fått tillåtelse av Ekeby Hembygdsförening att göra deras små fina och häften med namnet Ur Ekeby sockens hävder tillgängliga på nätet via Krafttagets hemsida. Totalt gjordes fem skrifter med olika teman mellan åren 1945 och 1961. 

Sagor och sägner i Ydre

20160913-SagorSägnerYdre.jpg

På Ydre kommuns hemsida finns sammandrag av några av de sagor och sägner som i stor grad fortfarande lever i bygden. Runt om i Ydre kan du hitta spåren av dessa berättelser. Tack vare Ydredrotten, Leonhard Fredrik Rääf, så nedtecknades dessa berättelser medan de fortfarande var en levande del av vår muntliga tradition.

Folkräkningar sökbara på Riksarkivet

20160909-Folkräkning.jpg

På Riksarkivet pågår just nu registrering av 1930 års folkräkning inom ramen för projektet SweCens. Alla personer som var skrivna i Sverige 1930 registreras. Enbart personer äldre än 100 år finns sökbara på grund av personuppgiftslagen (PuL). Folkräkningen innehåller uppgifter om alla personer som var skrivna i Sverige vid olika årtionden. Ca 20 miljoner personer finns sökbara. 

Tidens rörelser - Kulturarvsdagar 9-11 september

20160906-Kulturarvsdagar.jpg

Den 9–11 september står folkrörelser och samhällsengagemang i fokus när vi firar årets temadagar för kulturarvet runt om i Sverige. Då bjuder lokala arrangörer in till olika aktiviteter såsom visningar, föreläsningar och utställningar. Det finns aktiviteter för både stora och små besökare. Planera in vilka arrangemang du vill besöka!

Spelmansstämma och familjedag i Slaka

2016-09-01-Slakamusiken.jpg

Nu på lördag 3 september 2016 är det dags för Slaka spelmansstämma. Den går av stapeln på Slaka hembygdsgård. Det blir musik, spelkurs, berättarstuga, instrument, konsert, arkeologi, museum, mat m m. På söndagen fortsätter det med en familjedag med gammaldags hantverk och ramsor. Evenemanget är en del av Östgötadagarna.

Nya gåramålningar i databas

_gåramålning.jpg

Nu har Östergötlands arkivförbunds databas över gåramålningar uppdaterats med nya målningar. Den här gången från Horns socken i Kinda kommun. Det är resultatet av en inventering som Gunbritt Monell utfört. Genom hennes arbete har flera nya tavlor av August Dahl och Evald Pettersson, med signaturen Evezon, kommit fram i nytt ljus. Bilden visar en del av en tavla föreställande Horns kyrka av signaturen Evezon.

Selma Lagerlöf som talare i ny bok

2016-08-25 selma.jpg

Länge var det offentliga talet en manlig disciplin, men det kom att förändras under det tidiga 1900-talet. En kvinna som ofta tog plats i talarstolen var Selma Lagerlöf, vars många och varierade tal nu ges ut i en samlad volym. Antologin Tal ges ut av Svenska Vitterhetssamfundet. Här kan vi bl a läsa ett tal över den heliga Birgitta från minnesfesten i Vadstena 1923.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:     5     … 13 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia