Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Suecia antiqua et Hodierna – fri på nätet

2016-06-28-Stegeborg.jpg

Nu finns Suecia antiqua et Hodierna, som innehåller unika bilder av 1600-talets Sverige, på nätet. Kungliga biblioteket (KB) lanserar en utökad databas med drygt 1300 bilder ur verket fritt tillgängliga och nedladdningsbara. Där finns städer, slott och herresäten, trädgårdar, fornlämningar och mycket annat avbildat.

Kulturarvsbrott i fokus i Almedalen

2016-06-21-almedalsveckan.jpg

Ska du besöka Almedalsveckan i Visby i år? Under årets politikervecka i Almedalen väljer Riksantikvarieämbetet att fokusera på kulturarvsbrott och arrangerar två seminarier kring frågan. Båda äger rum torsdagen den 7 juli med start klockan 14.30. Bland deltagarna finns Unescos generaldirektör Irina Bokova och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I det andra seminariet som följer därpå medverkar bland andra Polisen och Brottsförebyggande rådet för att diskutera illegal handel med kulturföremål och kulturarvsbrottsligheten i Sverige.    

Gör en QR-vandring!

2016-06-17 QR.jpg

Kulturarv Östergötland söker fler föreningar som är intresserade av att skapa QR-vandringar. Med Kulturarv Östergötlands QR-verktyg blir din upplagda information tillgänglig dygnet runt. Här kan du skapa och publicera vandringar som nås av besökare via QR-koder eller en webbadress. Syftet med verktyget är att synliggöra och sprida länets kulturarv. Tillsammans kan vi öka intresset för kulturarv.

Aktuell Arkeologi

20160615-Aktuell arkeologi.jpg

Aktuell Arkeologi är en webbtjänst för dig som vill hitta pågående arkeologiska undersökningar, eller andra evenemang som har med arkeologi att göra. Tjänsten drivs av Riksantikvarieämbetet i samarbete med arkeologiutövare i hela Sverige. Under varje undersökning - prick på kartan - kan du få reda på om du kan besöka undersökningen och vilka besökstider som i så fall gäller.

Stöd för traditionell matkultur

20160609-ko2.jpg

Riksantikvarieämbetet har tillsammans med Institutet för språk och folkminnen, Jordbruksverket och Sametinget fått i uppdrag av regeringen att ta tillvara och utveckla traditionell småskalig matkultur inom ramen för landsbygdsprogrammet. Detta för att främja ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning.  Myndigheter, kommuner, landsting, föreningar, företag och andra organisationer kan söka stödet.

Öppet hus på utgrävningen av franciskanerklostrets kyrka

20160607-öppet hus.jpg

Söndagen den 12 juni, 2016 var det Öppet hus på utgrävningen på Hospitalstorget i Linköping. Under torgets yta gömmer sig medeltida murar från franciskanerklostrets kyrka. Klostret omnämns första gången år 1287. Det här är sista visningstillfället. Lyssna på en guidning, titta på fynd, se hur arkeologerna jobbar. Det kom ca 300 besökare till evenemanget.

Socknar har blivit distrikt

Landskap_och_distrikt.jpg

Under flera år har arbetet pågått och nu är det klart. Från och med 2016 folkbokförs landets invånare på kommun och distrikt istället för socken/församling. Indelningen utgår från den territoriella församlingsindelning som fanns den 31 december 1999 inför Svenska kyrkans frigörande från staten vid årsskiftet 1999/2000. Svenska kyrkan har haft ansvar för folkbokföringen av alla landets invånare ända från kyrkböckernas tid – de äldsta från 1600-talet - fram till 1991. Då övertog Skatteverket uppdraget.

Brunskogs arkitektkontor i Linköping

2016_05_17_Hospitalstorg.jpg

1908 öppnade Axel Brunskog sin arkitektfirma i Linköping och sedan dess har tre generationer Brunskog med anställda skapat många hus i Linköping och på andra platser.
Linköpings stadsarkiv uppmärksammar Brunskogsarkivet trefaldigt genom en utställning, ett arkivfynd och ett tillgängliggjort register.

Gamla Linköping – en pigg 70-åring

20160509-G Link.jpg

I år är det exakt 70 år sedan beslutet om att skapa Friluftsmuseet Gamla Linköping togs i Linköpings stadsfullmäktige. Detta firas med 70-årskalas den 21/5 kl 11-16. Det blir en dag full av aktiviteter för hela familjen i stadskvarteren och på Valla gård.  Det blir musikframträdanden, teater, hantverk, häst och vagn, djurvisningar och ponnyridning. Det är öppet i alla museer och ett par nya utställningar invigs.

En blogg om Arkeologi och Byggnadsvård

20160502-blogg.JPG

Sedan 2011 driver arkeologerna och byggnadsantikvarierna på Östergötlands museum en blogg som helt enkelt har fått namnet Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland. Där bloggas om stort och smått, om aktuellt och arkiverat, om kommande evenemang och historiska händelser.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  1   6     … 14 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia