Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Arkeologidagen på söndag 28/8

2016-08-23 Arkeologidagen.jpg

Nu är det dags igen. Sista söndagen i augusti varje år är det Arkeologidag i hela landet. Under förra året besökte nära 7 000 personer 46 olika arrangemang i 16 olika landskap. Alla anmälda arrangemang för årets Arkeologidag presenteras landskapsvis på Riksantikvarieämbetets hemsida. Här hittar du en mängd olika aktiviteter med arkeologi som den gemensamma nämnaren.

Boktips - Mantalsforska

2016-08-19 Mantalsforska.jpg

Mantalslängder är en källa till kunskap som är särskilt tacksam att undersöka när kyrkoarkivalier inte finns eller av någon anledning inte kan ge besked om personförhållanden före vår egen tid. Men det kan också löna sig att gå till mantalslängderna även om kyrkobokföring finns, då de kan innehålla tidigare okända upplysningar. I handboken Mantalsforska, som utkom förra året, berättar författaren Magnus Bäckmark om forskning på mantalslängder.

Kvällsvandra med Gruvfrun i Bersbo

2016-08-13 Bersbo.jpg

Bersbo koppargruvor är en spännande miljö som berättar om bygdens industrihistoria. Föreningen Bersbo koppargruvor deltar i VisitÖstergötlands arrangemang #Utflykta2016 med kvällsvandringar tillsammans med Gruvfrun i Bersbo. 2016 års tema för Utflykta går under arbetsnamnet; ”Mörkt, kusligt och mystiskt” eller ”The Dark side of Östergötland”, och det passar ju ypperligt för en vandring med gruvfrun.

Pokéstop vid museet

13872420_10153748151971592_980602955_n.jpg

Välkommen att fånga Pokémon utanför Östergötlands museum! Det nya spelet Pokémon Go har tagit svenska folket - liksom resten av världen - med storm.

Det spännande med spelet är att det sätter en hel del kultur i fokus.

Sommarkyrkan i din mobil

2016-07-12-kyrkapp.png

Nu kan du hitta till sommaröppna kyrkor med hjälp av en app i din telefon – Kyrkguiden. Kyrkorna är en spännande del av vårt kulturarv. Under sommaren håller många kyrkor extra öppet för den som vill upptäcka kulturarvet, gå på gudstjänst eller andakt, konsert, utställning eller något annat arrangemang. På flera håll ordnas också café i anslutning till kyrkan.

Sommartid - Tid att renovera gamla hus

2016-07-07-torpSFV.JPG

Har du ett gammalt torp? Eller kanske du hjälper till att underhålla byggnader i en hembygdsförening. Statens Fastighetsverk, som äger och hyr ut ett stort antal fritidshus runt om i landet, har samlat ett antal råd och erfarenheter om torpvård. Ursprungligen är råden avsedda för de cirka 200 hyresgäster som hyr fritidshus av Fastighetsverket. Kanske vill du också ta del av dem? Nu kan du göra det.

Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus - nu på egen Facebook-sida

20160705-hospital-skinnare.jpg

Nu kan du följa vad som händer på Hospitalsmuseet och i Mårten Skinnares hus i Vadstena på deras egen Facebook-sida. Mårten Skinnare är upphovsman till ett av våra bäst bevarade senmedeltida bostadshus - Mårten Skinnares hus från tidigt 1500-tal. Huset byggdes för att ta hand om sjuka, fattiga och trötta pilgrimer. Bredvid Mårten Skinnares hus ligger Hospitalsmuseet, som idag är inrymt i Stora Dårhuset. Det byggdes 1757 för att inhysa tolv svårt mentalsjuka.

Suecia antiqua et Hodierna – fri på nätet

2016-06-28-Stegeborg.jpg

Nu finns Suecia antiqua et Hodierna, som innehåller unika bilder av 1600-talets Sverige, på nätet. Kungliga biblioteket (KB) lanserar en utökad databas med drygt 1300 bilder ur verket fritt tillgängliga och nedladdningsbara. Där finns städer, slott och herresäten, trädgårdar, fornlämningar och mycket annat avbildat.

Kulturarvsbrott i fokus i Almedalen

2016-06-21-almedalsveckan.jpg

Ska du besöka Almedalsveckan i Visby i år? Under årets politikervecka i Almedalen väljer Riksantikvarieämbetet att fokusera på kulturarvsbrott och arrangerar två seminarier kring frågan. Båda äger rum torsdagen den 7 juli med start klockan 14.30. Bland deltagarna finns Unescos generaldirektör Irina Bokova och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I det andra seminariet som följer därpå medverkar bland andra Polisen och Brottsförebyggande rådet för att diskutera illegal handel med kulturföremål och kulturarvsbrottsligheten i Sverige.    

Gör en QR-vandring!

2016-06-17 QR.jpg

Kulturarv Östergötland söker fler föreningar som är intresserade av att skapa QR-vandringar. Med Kulturarv Östergötlands QR-verktyg blir din upplagda information tillgänglig dygnet runt. Här kan du skapa och publicera vandringar som nås av besökare via QR-koder eller en webbadress. Syftet med verktyget är att synliggöra och sprida länets kulturarv. Tillsammans kan vi öka intresset för kulturarv.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  1   6     … 14 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia