Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Pokéstop vid museet

13872420_10153748151971592_980602955_n.jpg

Välkommen att fånga Pokémon utanför Östergötlands museum! Det nya spelet Pokémon Go har tagit svenska folket - liksom resten av världen - med storm.

Det spännande med spelet är att det sätter en hel del kultur i fokus.

Sommarkyrkan i din mobil

2016-07-12-kyrkapp.png

Nu kan du hitta till sommaröppna kyrkor med hjälp av en app i din telefon – Kyrkguiden. Kyrkorna är en spännande del av vårt kulturarv. Under sommaren håller många kyrkor extra öppet för den som vill upptäcka kulturarvet, gå på gudstjänst eller andakt, konsert, utställning eller något annat arrangemang. På flera håll ordnas också café i anslutning till kyrkan.

Sommartid - Tid att renovera gamla hus

2016-07-07-torpSFV.JPG

Har du ett gammalt torp? Eller kanske du hjälper till att underhålla byggnader i en hembygdsförening. Statens Fastighetsverk, som äger och hyr ut ett stort antal fritidshus runt om i landet, har samlat ett antal råd och erfarenheter om torpvård. Ursprungligen är råden avsedda för de cirka 200 hyresgäster som hyr fritidshus av Fastighetsverket. Kanske vill du också ta del av dem? Nu kan du göra det.

Hospitalsmuseet och Mårten Skinnares hus - nu på egen Facebook-sida

20160705-hospital-skinnare.jpg

Nu kan du följa vad som händer på Hospitalsmuseet och i Mårten Skinnares hus i Vadstena på deras egen Facebook-sida. Mårten Skinnare är upphovsman till ett av våra bäst bevarade senmedeltida bostadshus - Mårten Skinnares hus från tidigt 1500-tal. Huset byggdes för att ta hand om sjuka, fattiga och trötta pilgrimer. Bredvid Mårten Skinnares hus ligger Hospitalsmuseet, som idag är inrymt i Stora Dårhuset. Det byggdes 1757 för att inhysa tolv svårt mentalsjuka.

Suecia antiqua et Hodierna – fri på nätet

2016-06-28-Stegeborg.jpg

Nu finns Suecia antiqua et Hodierna, som innehåller unika bilder av 1600-talets Sverige, på nätet. Kungliga biblioteket (KB) lanserar en utökad databas med drygt 1300 bilder ur verket fritt tillgängliga och nedladdningsbara. Där finns städer, slott och herresäten, trädgårdar, fornlämningar och mycket annat avbildat.

Kulturarvsbrott i fokus i Almedalen

2016-06-21-almedalsveckan.jpg

Ska du besöka Almedalsveckan i Visby i år? Under årets politikervecka i Almedalen väljer Riksantikvarieämbetet att fokusera på kulturarvsbrott och arrangerar två seminarier kring frågan. Båda äger rum torsdagen den 7 juli med start klockan 14.30. Bland deltagarna finns Unescos generaldirektör Irina Bokova och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. I det andra seminariet som följer därpå medverkar bland andra Polisen och Brottsförebyggande rådet för att diskutera illegal handel med kulturföremål och kulturarvsbrottsligheten i Sverige.    

Gör en QR-vandring!

2016-06-17 QR.jpg

Kulturarv Östergötland söker fler föreningar som är intresserade av att skapa QR-vandringar. Med Kulturarv Östergötlands QR-verktyg blir din upplagda information tillgänglig dygnet runt. Här kan du skapa och publicera vandringar som nås av besökare via QR-koder eller en webbadress. Syftet med verktyget är att synliggöra och sprida länets kulturarv. Tillsammans kan vi öka intresset för kulturarv.

Aktuell Arkeologi

20160615-Aktuell arkeologi.jpg

Aktuell Arkeologi är en webbtjänst för dig som vill hitta pågående arkeologiska undersökningar, eller andra evenemang som har med arkeologi att göra. Tjänsten drivs av Riksantikvarieämbetet i samarbete med arkeologiutövare i hela Sverige. Under varje undersökning - prick på kartan - kan du få reda på om du kan besöka undersökningen och vilka besökstider som i så fall gäller.

Stöd för traditionell matkultur

20160609-ko2.jpg

Riksantikvarieämbetet har tillsammans med Institutet för språk och folkminnen, Jordbruksverket och Sametinget fått i uppdrag av regeringen att ta tillvara och utveckla traditionell småskalig matkultur inom ramen för landsbygdsprogrammet. Detta för att främja ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning.  Myndigheter, kommuner, landsting, föreningar, företag och andra organisationer kan söka stödet.

Öppet hus på utgrävningen av franciskanerklostrets kyrka

20160607-öppet hus.jpg

Söndagen den 12 juni, 2016 var det Öppet hus på utgrävningen på Hospitalstorget i Linköping. Under torgets yta gömmer sig medeltida murar från franciskanerklostrets kyrka. Klostret omnämns första gången år 1287. Det här är sista visningstillfället. Lyssna på en guidning, titta på fynd, se hur arkeologerna jobbar. Det kom ca 300 besökare till evenemanget.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  1   6     … 14 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia