Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Nyhetsarkiv

Stöd för traditionell matkultur

20160609-ko2.jpg

Riksantikvarieämbetet har tillsammans med Institutet för språk och folkminnen, Jordbruksverket och Sametinget fått i uppdrag av regeringen att ta tillvara och utveckla traditionell småskalig matkultur inom ramen för landsbygdsprogrammet. Detta för att främja ett levande och dynamiskt kulturarv kopplat till mat- och livsmedelsframställning.  Myndigheter, kommuner, landsting, föreningar, företag och andra organisationer kan söka stödet.

Öppet hus på utgrävningen av franciskanerklostrets kyrka

20160607-öppet hus.jpg

Söndagen den 12 juni, 2016 var det Öppet hus på utgrävningen på Hospitalstorget i Linköping. Under torgets yta gömmer sig medeltida murar från franciskanerklostrets kyrka. Klostret omnämns första gången år 1287. Det här är sista visningstillfället. Lyssna på en guidning, titta på fynd, se hur arkeologerna jobbar. Det kom ca 300 besökare till evenemanget.

Socknar har blivit distrikt

Landskap_och_distrikt.jpg

Under flera år har arbetet pågått och nu är det klart. Från och med 2016 folkbokförs landets invånare på kommun och distrikt istället för socken/församling. Indelningen utgår från den territoriella församlingsindelning som fanns den 31 december 1999 inför Svenska kyrkans frigörande från staten vid årsskiftet 1999/2000. Svenska kyrkan har haft ansvar för folkbokföringen av alla landets invånare ända från kyrkböckernas tid – de äldsta från 1600-talet - fram till 1991. Då övertog Skatteverket uppdraget.

Brunskogs arkitektkontor i Linköping

2016_05_17_Hospitalstorg.jpg

1908 öppnade Axel Brunskog sin arkitektfirma i Linköping och sedan dess har tre generationer Brunskog med anställda skapat många hus i Linköping och på andra platser.
Linköpings stadsarkiv uppmärksammar Brunskogsarkivet trefaldigt genom en utställning, ett arkivfynd och ett tillgängliggjort register.

Gamla Linköping – en pigg 70-åring

20160509-G Link.jpg

I år är det exakt 70 år sedan beslutet om att skapa Friluftsmuseet Gamla Linköping togs i Linköpings stadsfullmäktige. Detta firas med 70-årskalas den 21/5 kl 11-16. Det blir en dag full av aktiviteter för hela familjen i stadskvarteren och på Valla gård.  Det blir musikframträdanden, teater, hantverk, häst och vagn, djurvisningar och ponnyridning. Det är öppet i alla museer och ett par nya utställningar invigs.

En blogg om Arkeologi och Byggnadsvård

20160502-blogg.JPG

Sedan 2011 driver arkeologerna och byggnadsantikvarierna på Östergötlands museum en blogg som helt enkelt har fått namnet Arkeologi och byggnadsvård i Östergötland. Där bloggas om stort och smått, om aktuellt och arkiverat, om kommande evenemang och historiska händelser.

Kulturarvsdagen i Vadstena

20160315.jpg

Stort tack till alla som deltog i gårdagens Kulturarvsdag och bidrog till att det blev en toppendag! Här kommer några bilder från dagen. Det kommer ett referat och bildspel från dagen lite längre fram!

Ny bebyggelsehistorisk databas

20160426-kartabrandverket.jpg

Centrum för Näringslivshistoria har tillsammans med Brandförsäkringsverkets Stiftelse för Bebyggelsehistorisk forskning lanserat en databas med totalt 84.000 akter från åren 1782-1951. Brandförsäkringsverket grundades 1782 och försäkrade främst offentliga byggnader, företag och gårdar. Databasen består av främst av kartor och byggnadsvärderingar och ger en fantastiskt detaljerad inblick i boendemiljöer eller näringsverksamhet. 

Radio, Ransonering, Råkor och Rotfrukter

20160421-SvRundradio.jpg

Årets utställning 2016 på Sveriges Rundradiomuseum i Motala har fått rubriken Radio, Ransonering, Råkor och Rotfrukter - så klarade vi kriget. På lördag 23 april blir det vernissage. Klockan 14 inviger landshövdingen utställningen. På med 40-talsklänningen och swinga loss till Lenas Trio.

Filmer om vårt kulturarv

20160418 - Lst film.jpg

Länsstyrelsen Östergötlands arbete med information om länets kulturarv har nu resulterat i ytterligare informationsfilmer. De två senaste tillskotten handlar om Glansgruvan i Vånga och Göta virke i Västra Husby. Tanken med filmerna är att det ska gå att få information om kulturarv, oavsett om man är hemma vid datorn eller står med sin smartphone vid det aktuella kulturarvet.

Gå till första sidan Gå till föregående sida Sida:  1   6     … 14 Gå till nästa sida Gå till sista sidan

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia