Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Kinda

Hägerstad

Kinda kommun ebjuder ett omväxlande landskap genombrutet av flera omfattande sjösystem. Befolkningstalet har numera sjunkit till strax under 10 000, där knappt hälften av människorna bor i tätorten Kisa.

Kindabygden hörde tillsammans med Ydre i äldre tid till Småland och banden med Vimmerbytrakten har alltid varit starka. Kommunen består av åtta socknar med orter som Horn, Hycklinge, Rimforsa och Björkfors. Den första organiserade utvandringen till Amerika utgick ifrån Kisa och än idag präglas bygden delvis av sin emigrationshistoria.

Ubba och Ragna reste en sten i Hycklinge - Mars 2016

20160301-Hycklinge-Prete.jpg

En lite kulen höstmorgon 1992 inleddes schaktningar för en dränering runt Hycklinge kyrka och en arkeolog följde arbetet på kyrkogården. Kyrkplatsen är medeltida men den nuvarande kyrkan uppfördes år 1792. Denna första morgon hittades två stora stenar varav den ena visade sig vara mycket speciell.

 

Kättil - en okristen man

Kättil__Tumme.jpg

Vem var Kättil Okristen? En bit av hans förmodade kranium finns Kättilstads kyrka. Var det han som gav namnet åt byn och socknen? Många platser har fått sitt namn efter någon som bott där. Ibland är det historiskt kända personer, men oftast är det den okände järnåldersbonden som först bröt mark där eller kanske torparen som fick bygga sin stuga på bondens mark på 1700-talet. I några fall finns historier kring namnets ursprung. Följ med på en resa mellan saga och historia. 

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia