Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Linköping

Vreta Kloster


Med sina drygt 140 000 invånare hör Linköping till landets största kommuner. Det är den kommun som på senare tid vuxit klart snabbast i länet och numera också passerat Norrköping i storlek. Linköping är residensstad och på många sätt ett centrum för regionen.

Historiskt är Linköping en gammal medeltidsstad som alltid varit ett förvaltningscentrum för bygden. Tiden som garnisonsstad präglade stadsbilden under lång tid, men är idag ett avslutat kapitel. Landsbygden runtom domineras av ett stort antal mindre orter av vilka en del är "förorter" till staden. Här är den egna identiteten och historien stark i ett landskap som innehåller flera betydande slottsmiljöer och ett brukssamhälle i chokladorten Ljungsbro. 

Hönsakyrkan på Frö gård

2016-04 hönskyrkan.JPG

På Frö gård i Lillkyrka socken finns en liten spännande byggnad. Den lilla timrade och vitputsade byggnaden för tankarna till ett kapell. Den kallas för Hönsakyrkan och bjuder på två funktioner i ett – både hönshus och klockstapel. 

Gustav Vasas och Margareta Leijonhufvuds dannemansskål

_Gote_tumme.jpg

I Östergötlands museums samlingar finns ett märkligt 1500-talsglas bevarat. När glaset donerades till museet 1976 av f.d. brandchefen i Linköping, Abraham Leijonhufvud hade detta föremål varit i Leijonhufvudska släktens ägo i närmare 500 år. Släkttraditionen har förmedlat att Gustav Vasa och hans andra hustru, drottning Margareta Leijonhufvud har druckit den så kallade dannemanskålen ur detta glas.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia