Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Norrköping

Loddby IP

Kring Motala ström växte på 1600-talet fram en av landets tidigaste och viktigaste industristäder. Norrköping blev framför allt textilindustrins centrum, ett "Sveriges Manchester". Industrilandskapet i hjärtat av staden är idag restaurerat och historien kring denna epok är på många sätt uppmärksammad.

I kommunen bor numera över 120 000 människor. Kommunen domineras visserligen av Norrköpings stad, men innehåller även andra delar som bär sin egen historia. De oländiga Kolmårdsskogarna, slättlandet i sydväst och Vikbolandet är sådana delar liksom skärgården och Bråviken. 

Drottningens kärleksgåva

Axels ring --150x150.jpg

I mitten av november 2016 samlas ett sällskap i Löfstad slotts paradvåning. Anledningen till mötet var en ring som försvann för 225 år sedan. Nu finns en kopia av den ring som den franska drottningen Marie-Antoinette sände som en kärleksgåva till sin vän Axel von Fersen d y. Ringen har tagits fram i ett samarbete mellan den franska organisationen Historiae Secrets och personal från Versailles och har nu donerats till Östergötlands museum för att placeras på Löfstad slott.

Reinerus Broocman

20160202broocman.jpg

Prästsonen Reinerus Broocman föddes 1677 i Lais i Livland. Efter utbildning i Dorpat och Wittenberg efterträdde han sin far som kyrkoherde i Lais. Under det stora nordiska kriget hade Karl XII en period sitt vinterläger i Lais och Reinerus tjänstgjorde som skvadronspredikant.

Sveriges första bensinmack

Mackbild.jpg

Månadens byggnad finns inte mer. Den revs redan på 1920-talet men är väl värd att lyfta fram.

Rubinglaspokalen på Löfstad slott

2016_juli_pokal.JPG

På Löfstad slott finns många fantastiska föremål. Hemmet visas så som det lämnades vid Emilie Pipers bortgång i december 1926 och därför kan vi inte visa alla föremål på visningarna. Då känns det roligt att ibland lyfta fram några av föremålen i utställningar, på specialvisningar och som i detta fall i en liten artikel. Här har jag valt att lyfta fram en fantastisk rubinglaspokal.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia