Kulturarv Östergötland
Kulturarv Östergötland

Personberättelser

Det är vi människor som skapar historia. Genom att ta reda på mer om olika människor som levt och verkat får historien kött och blod. Det ger sammanhang och mening. Det är säkert därför det har blivit så populärt att ta reda på mer om sina släktingar.

Många intressanta levnadsöden

På Kulturarv Östergötland har vi samlat flera olika levnadsöden. Det handlar om vanliga eller ovanliga människor som har bott i Östergötland. Genom just sin historia berättar de en större historia om den tid de levde i och de platser de bodde på. Torparen ger en bild av hur jordbruket har utvecklats, hur det var att vara fattig förr i tiden och så vidare. Om du vill hitta personer som har bott i ett särskilt område sök via genvägen Utforska/Kommun/Personer.  

Här har vi lagt in ett exempel på ett levnadsöde:

Anna Gustafva Frängqvist, 1852-1928
När endast sparsmakade omnämnanden och knapphändiga uppgifter står till buds är det svårt att bilda sig en uppfattning om människors livsöden. Men med hjälp av kyrkoböcker och Åtvidabergs Kopparverks Bruksarkiv kan man ändå komma några av dem lite närmare in på livet. Här är berättelsen om Anna Gustafva Frängqvist och hennes mor Maria Helena. Ett par livsöden av många som utspelades kring gruvfältet i Bersbo.
Läs mer om Anna Gustafva Frängqvist.

När mormor var ung

Kanske vet du någon person som du vill ta reda på mera om? Se vilka källor de har använt i levnadsödena och försök ta reda på så mycket du kan och vill veta om någon som intresserar dig. 

Om det är någon som lever, kanske din mormor, kan du sätta dig och börja fråga henne om hur det var när hon var ung. Hon har säkert ett fotoalbum ni kan bläddra i. Var bodde hon? Tyckte hon det var roligt i skolan? Vad fick hon lära sig? Vad gjorde barnen på rasterna? Fråga på! Kanske får du inte stopp på mormor.

Släktforskning

Släktens historia är vägen till din egen historia. Hur många släktingar känner du till? 

Jag heter Nelly Össmar. Min mamma heter Frida Össmar. Min pappa heter Peter Össmar. Min mormor heter Barbro Arnér. Min morfar heter Göran Arnér...

En egen "stamtavla" ger en första bild av släkten. En sådan brukar kallas antavla. Här kan Nelly och alla andra fylla i släktingarnas namn i en antavla.

Så här fyller du i antavlan: Börja med dig själv, sedan din far och mor. Fortsätt sedan med deras föräldrar d.v.s. dina mor- och farföräldrar. Försök att få med alla förnamn och efternamn, helst även årtal för födelse och död. Skriv så långt du kan själv, fråga sedan äldre släktingar. Här finns plats för sex generationer.

Vad vet du mer om dina släktingar? Vem var mormors mamma? Var bodde hon? När föddes hon? Och farfars far, vad arbetade han med? Under vilken tid levde hans föräldrar? Var de rika eller fattiga? Bodde de på landet eller i staden? Var de svenskar eller invandrare?

Den som tar reda på mer om sin släkt brukar kallas släktforskare. Det finns många olika knep man kan ta till för att bli en bra släktforskare. 
Läs mer om släktforskning.

Kulturarv Östergötland
Tfn:
013-23-03 91 
E-post: kulturarv@ostergotlandsmuseum.se

Producerat av Teknomedia